Священик та молодь з смт. Цумань взяли участь у православному молодіжному фестивалі “Фавор”

Мальовничий берег озера, чарівні поліські краєвиди, поєднання відпочинку із духовним розвитком – таким є православний молодіжний фестиваль «Фавор», який, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, з 16 по 21 липня триває у Волинській єпархії. Цей захід уже сьомий рік поспіль відбувається у формі таборування православної молоді на узбережжі озера Тросне, розташованого поблизу села Карасин Маневицького району.

Участь у фестивалі беруть молоді люди віком від 15 до 35 років, і в перший день до табору вже з’їхалися до 150 юнаків та дівчат. Духовно молоддю тут опікуються священики Волинської єпархії, які несуть послух молодіжного служіння.

Особливістю фестивалю «Фавор» є те, що кожного року його духовна складова та програма відпочинку присвячені певній темі. «Чому Православ’я?» – такою є тема цьогорічного «Фавору», адже цього року повнота Української Православної Церкви урочисто відзначає 1030-річчя Хрещення Русі. І понині люди шукають істину, і знаходять її у Православ’ї. Отож, цьогорічний фестиваль має на меті допомогти сучасній молоді побачити та переконатися, чому саме Православ’я є істинним шляхом до Бога.

«Ми хочемо, щоби молодь побачила та дізналася, що таке Православна віра і Церква, також ми хочемо і розвіяти міфи і штампи про Православ’я. Мовляв, якщо повністю жити відповідно до нашої віри, то з’являється багато «не можна». А насправді це не так», –  зауважив у коментарі прес-службі Волинської єпархії клірик Свято-Хрестовоздвиженського храму селища Колки протоієрей Михаїл Анісімов, який є спікером фестивалю.

Сама програма включає духовні бесіди, тематичні лекції, спортивні та інтелектуальні ігри, нічні ватри після вечірніх молитов, і необхідне для молоді спілкування зі священиками та поміж собою.

Розпочався фестиваль, звісно із молебню перед початком доброї справи, яку звершив протоієрей Михаїл Кулакевич.

«Наш фестиваль є православним, отож, давайте проведемо час так, щоби ви тут духовно збагатилися і повернулися додому  кращими. Наш фестиваль називається  «Фавор» на честь гори Преображення Господнього, де Господь показав апостолам Свою славу. Отож, постараємося, щоби і наше життя тут преобразилося, щоби ми тут на лоні природи духовно зросли і зміцніли у нашій Православній вірі», –  сказав отець Михаїл.

Після молебню і знайомства молоді учасники фестивалю поділилися на загони та приступили до необхідних для щоденного функціонування табору справ, познайомились, почали обговорювати головну тему фестивалю.

Ввечері, після вечірніх молитов, коли учасники фестивалю зібралися навколо вогнища, відбувся своєрідний гала-концерт «Талантами багата наша земля». Кожен з 10 загонів представив свою назву, девіз та заспівав власну пісню. Отож, молоді люди та навіть їхні наставники мали можливість продемонструвати свої таланти та фантазію, виконуючи авторські або відомі естрадні пісні, декламуючи і свої власні вірші.

Протоієрей Михаїл Анісімов розпочав тематичну розмову з моменту заснування Церкви Христової – зішестя Святого Духа на апостолів та проповіді апостола Петра. Він також розповів про сутність самих слів «Православ’я» і «православний». «Наша релігія, наше віровчення є тою своєрідною оправою, яким зберігається вчення Христове, проповідуване апостолами у первозданній чистоті. Святі апостоли самі закликали перших християн «випробовувати духів», тобто не всяким вченням вірити, а перевіряти чи від Бога вони походять», – сказав отець Михаїл.

Він закликав молодь не просто «вірити в Бога» і ходити молитися до православного храму, але знати основи своєї віри, намагатися при кожній нагоді дізнаватися про неї чим більше, бути свідомими своєї віри і переконань православними християнами.

Костянтин Олексюк

 Більше фото.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *